Elinvoimainen ja vetovoimainen Järvenpää
Työ luo hyvinvointia, ja kaikki kaupungin palvelut ja hyvinvointi rakentuvat verotulojen varaan, jotka syntyvät ennen kaikkea yrityksistä ja työpaikoista. Jokainen uusi työpaikka tuo lisää verotuloja, joilla rakennamme parempia palveluja ja turvallista arkea Järvenpäähän. Järvenpään on oltava houkutteleva paikka yrittäjille, työntekijöille ja nuorille osaajille.
Yritysten luottamus investoida kasvuun syntyy ennakoitavasta toimintaympäristöstä. Siitä, että alueilla on yritysten tarvitsemaan osaamista ja osaavaa työvoimaa tarjolla. Siitä, että alueet ovat logistisesti saavutettavissa niin yritysten kuljetusten kuin työntekijöiden työmatkaliikenteen näkökulmasta.

Erityisen tärkeää on panostaa yritysmyönteiseen päätöksentekoon (mm. sujuvat lupaprosessit, kilpailukykyiset yritystontit ja vahva tuki uusille ja olemassa oleville yrityksille.) Tarvitsemme Järvenpäähän uusia yrityksiä, erityisesti aloja, jotka luovat pysyviä työpaikkoja ja vahvistavat paikallista elinkeinoelämää.
Kunnan tulevaisuuteen ja houkuttelevuuteen vaikuttaa keskeisesti kunnan talous. Kasvavissa ja elinvoimaisissa
kunnissa verorahat käytetään tehokkaasti ja talous on kestävällä pohjalla. Hyvin talouttaan hoitava kunta uudistaa rakenteitaan ja toimii vastuullisesti.
TE-palvelujen siirtyminen kuntien vastuulle merkitsee muutakin kuin vain hallinnollista uudistusta. Kunnilla on mahdollisuus luoda paikallisesti räätälöityjä ja joustavia työllisyyspalveluja. Keski-Uudenmaan työllisyysalueen isäntäkuntana Järvenpäällä on tärkeä rooli varmistaa, että nämä palvelut tukevat alueen työnhakijoita ja yrityksiä parhaalla mahdollisella tavalla.
Elinvoima vaatii aktiivisia ihmisiä ja yrityksiä; tapahtumia, matkailua, urheilua ja kulttuuria. Näihin panostaminen lisää alueellista vetovoimaa ja rakentaa houkuttelevaa ilmapiiriä uusille osaajille, ideoille ja innovaatioille. Myös luonto ympärillämme luo mahdollisuuksia elinvoiman vahvistamiseen.
Kävelykatu Jannen tyhjät liiketilat kaipaavat kipeästi uusia yrittäjiä!
Turvallinen ja toimiva arki
Järvenpäässä arjen on oltava turvallista, sujuvaa ja viihtyisää kaikille asukkaille. Kaupunkiturvallisuuden lisääminen onkin Järvenpään Kokoomuksen tärkeimpiä tavoitteita.
Asuinalueiden koettuun turvallisuuteen vaikuttaa moni asia, kuten asuinalueiden monimuotoisuus sekä ympäristön siisteys. Liian yksipuolinen asuntokanta johtaa helposti alueelliseen eriytymiseen.
Siisti ja hyvin hoidettu ympäristö, toimiva katuvalaistus ym. lisäävät asukkaiden viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Ilkivaltaa pitää torjua.
Kaupunkisuunnittelu ja liikennejärjestelyt vaikuttavat suoraan arjen sujuvuuteen. Liikenteen on oltava turvallista kaikille – jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille.
Ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin panostamalla autetaan, että nuorilla on mielekästä tekemistä, he löytävät paikkansa yhteisössä ja syrjäytymistä voidaan estää.
Yhteisöllisyys ja naapuriapu ovat avainasemassa turvallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämisessä. On tärkeää, että jokaisella on paikka, jossa tuntee kuuluvansa ja jossa voi olla osa yhteisöä.
Myös näkyvä ja helposti saavutettava poliisitoiminta on tärkeää kaupunkiturvallisuuden takaamiseksi. Valtakunnan päättäjiin tulee vaikuttaa, jotta poliisien resursseja Järvenpäässä lisätään.
Sujuvampaa liikkumista HSL:n avulla
Elinvoimainen kaupunki tarvitsee toimivan joukkoliikenteen. Järvenpäästä Helsinkiin ja muualle radanvarteen pääsee VR:n lipulla melko edullisesti. Junan lisäksi muuta joukkoliikennettä käyttävälle lippujen hinnat ovat todella kalliit, koska Järvenpää ei kuulu HSL-alueeseen. Esim. järvenpääläiset opiskelijat eivät saa HSL-lipuista opiskelija-alennusta. Lisäksi Järvenpään sisäinen bussiliikenne on todella vaikeaselkoinen.
Pääkaupunkiseudun kanssa yhtenäinen joukkoliikennejärjestelmä parantaa järvenpääläisten asukkaiden, Järvenpäässä työssäkäyvien sekä yritysten asiakkaiden sujuvampaa liikkumista. yhtenäinen lippujärjestelmä ja hinnoittelu tekee kulkemisesta sujuvampaa. Pääkaupunkiseudulla useammalla vyöhykkeellä liikkuvalle kausiliput halpenevat merkittävästi. HSL:n kautta on mahdollisuus lisäjunavuoroihin.
Pääradan liikenne tullaan kilpailuttamaan vuonna 2030. Tällä hetkellä ei ole tietoa, mikä on Järvenpään kohdalla hintalappu nykyisestä junaliikenteestä vuodesta 2031 alkaen. HSL tuohon tähän turvaa.
Isoimpana miinuksena tietysti korkeat kustannukset sekä infrakorvausjärjestelmä eli Keski-Uudellamaalla maksetaan myös vaikkapa Länsimetron kuluja. Liittymisasia onkin varsin monitahoinen. Uskon kuitenkin, että pitkällä tähtäimellä HSL pystyy tarjoamaan Järvenpäälle sujuvimman ratkaisun joukkoliikenteen järjestämiseksi. Järvenpää ei voi olla joukkoliikenteen takapajula keskellä Helsingin seutua.
Toki tämä ei tapahdu hinnalla millä hyvänsä, vaan tarvitaan neuvotteluita ja vaikuttamista.
Osaamisesta elinvoimaan
Koulutus ja osaamisen kehittäminen ovat kuntien tulevaisuuden menestymisen kannalta yksi tärkeimmistä kysymyksistä. Tulevaisuuden osaajat kasvavat kunnissa – varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.
Laadukas koulutuspolku aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle vaatii vahvan tuen. Järvenpääläisille lapsiperheille on tärkeää voida luottaa siihen, että paikallinen koulutusjärjestelmä takaa mahdollisimman hyvät edellytykset tulevaisuuteen.
Järvenpään pitää pystyä olemaan houkutteleva työnantaja opetusalan ammattilaisille.
Koulutuksen laadun varmistamiseksi on lisäksi syytä nostaa tutkimuspohjainen arviointi keskeiseksi osaksi koulutuksen seurantaa. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tulokset sekä äidinkielen että matematiikan osaamisen osalta ovat huolestuttavia. Onkin tärkeää, että myös koulutuksen laadun seurantaan panostetaan ja erilaisille oppijoille on riittävästi tukitoimia. Syksyllä 2025 otetaan käyttöön uusi valtakunnallinen oppimisen tuen järjestelmä. Järvenpäässä onkin varmistettava riittävät resurssit uuden järjestelmän menestykselliseen käyttöönottoon.
Kansainvälistyvä maailma edellyttää nuorilta monipuolista kielitaitoa, jotta he voivat toimia sujuvasti eri kulttuurien parissa. Perusopetuksessa onkin tärkeää varmistaa, että oppilaat voivat englannin lisäksi opiskella myös muita vieraita kieliä, kuten saksaa, ranskaa tai espanjaa. Tällä hetkellä kieliryhmien minimikokovaatimus on kuitenkin niin korkea, että monet ryhmät jäävät käytännössä muodostumatta. Tulisi löytää ratkaisuja, jotta jokaisella nuorella olisi halua ja mahdollisuus kehittää kielitaitoaan ja laajentaa kulttuurista ymmärrystään. Alueen ammatillista koulutusta on kehitettävä nykyistä enemmän yhteistyössä elinkeinoelämän ja alueen TE-palveluiden kanssa. Keuda, Spesia, STEP-koulutus tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet järvenpääläisille kouluttautumiseen ja yrityksillemme osaavan työvoiman saantiin.
Kulttuuri ja liikunta tukevat hyvää arkea
Haluan, että Järvenpäässä voi elää terveellistä ja hyvinvoivaa elämää läpi elämän. Kunnalla on tärkeä rooli yksinäisyyden ja liikkumattomuuden vähentämisessä tarjoamalla monipuolisia ja saavutettavia liikunta-, harrastus- ja kohtaamispaikkoja kaikenikäisille. Lähiliikuntapaikkojen kehittäminen ja helppo saavutettavuus varmistavat, että jokaisella on mahdollisuus liikkua ja nauttia aktiivisesta elämäntavasta. Järvenpäässä onkin erinomaisia ulkoilualueita ja liikuntapaikkoja. Seurat ja yhdistykset tekevät arvokasta työtä. Yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on tärkeää.

Kulttuurilla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Osallistuminen kulttuuritoimintaan edistää mielenterveyttä, vähentää stressiä ja lisää yhteisöllisyyttä – kaiken ikäisillä. Minua on ilahduttanut erityisesti yhteisöllinen sähkötaidekaappiprojekti. Järvenpää on tunnettu rikkaasta kulttuurielämästään. On tärkeää tukea paikallismuseoiden, taidetapahtumien ja kulttuurireittien kehittämistä.
Kirjastot pitävät kulttuurin ja sivistyksen lähellä ja kaikkien saatavilla. Kirjastot ovat paljon enemmän kuin kirjojen lainaamista – ne ovat oppimisen, sivistyksen ja yhteisöllisyyden keskuksia. Siksi Järvenpään kirjaston laadusta ja resursseista täytyy huolehtia.
Kestävä tulevaisuus ja puhdas siirtymä Järvenpäässä
Järvenpää tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja päästöttömyyttä vuoteen 2050 mennessä. Tämä tarkoittaa merkittäviä päästövähennyksiä erityisesti liikenteessä, energiankulutuksessa sekä rakentamisessa. Kaupungin rooli ei rajoitu vain oman toimintansa kehittämiseen – myös yritysten toimintaympäristön on mahdollistettava kestävä kasvu ja investoinnit puhtaaseen siirtymään.
Liikenne on Järvenpäässä suurin päästölähde. Siksi on tärkeää edistää vähäpäästöisiä kulkumuotoja, kuten kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Myös liikenteen sähköistyminen ja päästöttömät logistiikkaratkaisut ovat keskeisiä tavoitteita. HSL-yhteyksien kehittäminen ja liikenteen sujuvuuden parantaminen tukevat niin kuntalaisten arkea kuin alueen elinvoimaa.
Kiertotalous on keskeinen osa kestävää tulevaisuutta. Jätteen määrää on vähennettävä, ja kierrätystä sekä uusiokäyttöä on edistettävä edelleen. Järvenpään jätehuollon päästöt ovat tällä hetkellä keskimääräistä korkeammat, mutta paremmalla lajittelulla ja jätteen synnyn ehkäisyllä voidaan tehdä merkittäviä parannuksia.
Kestävä tulevaisuus ei tarkoita pelkästään päästöjen vähentämistä – se on myös elinvoiman rakentamista. Järvenpään luontokohteet, viheralueet ja retkeilyreitit lisäävät kuntalaisten hyvinvointia ja tarjoavat mahdollisuuksia matkailun ja yrittäjyyden kehittämiselle.
Kannatan lämpimästi myös kaupunkilaisten omaa aktiivisuutta. Esim. erilaiset yhteiskäyttöpalvelut tarjoavat mahdollisuuden jakaa resursseja, kuten yhteiskäyttöautoja, työkaluja ja muita välineitä, vähentäen tarpeetonta kulutusta ja tukea vähemmän ympäristöä kuormittavaa elämäntapaa. Tällaiset palvelut voivat myös edistää yhteisöllisyyttä ja tuoda lähiyhteisöjä yhteen. Itse olen jäsen yhteisöllisessä vaatelainaamo Vaatepuussa.
Osallistuminen ja avoin päätöksenteko
Avoin ja vuorovaikutteinen päätöksenteko vahvistaa luottamusta ja tekee kaupungista paremman paikan meille kaikille. Päätöksenteon tulee olla läpinäkyvää ja helposti seurattavaa.
On tärkeää, että kuntalaisille on riittävästi erilaisia osallistumismahdollisuuksia. Osallistuva budjetointi antaisi asukkaille mahdollisuuden vaikuttaa suoraan siihen, mihin kaupungin resursseja käytetään, ja tuo päätöksentekoa lähemmäs arkea.
Järjestöt ja yhteisöt ovat tärkeitä kaupungin kehittämisessä. On tärkeää, että kaupungin ja järjestöjen välillä on hyvä keskusteluyhteys.
Kokoomuksen kuntavaaliohjelma (linkki avautuu uuteen välilehteen)